Micro Art Initiatives #9: A Happy Family Den Haag is ‘los-vast’
Een interview door Lotte van Geijn voor Metropolis 
8.07.2017 
Ik heb afgesproken met kunstenaar en illustrator Marilou Klapwijk van A Happy Family op het station van Den Haag. Ik kijk rond of ik ergens een vrouw zie aanrijden op een skateboard. We hebben elkaar nog nooit ontmoet en aan het einde van onze mailwisseling om af te spreken, schreef Klapwijk: Ps. Waarschijnlijk ben ik op een skateboard. Vandaar dat een vrouw op hoge hakken die ook op de afgesproken plek staat te wachten hoogstwaarschijnlijk niet Klapwijk zal zijn. Als we elkaar gevonden hebben (Klapwijk inderdaad met skateboard), duiken we in de buurt een café in.
Klapwijk vormt samen met ontwerper Jelle Kos en organisator en producent Marjolein van Heiningen de harde kern van A Happy Family. Ze kijkt een beetje zuur bij de term ‘harde kern’, maar er ligt geen betere omschrijving voor de hand. In totaal zijn ze met zo’n dertig leden. A Happy Family is een groep ‘los-vast’, zoals Klapwijk het omschrijft. Het is geen collectief, ook geen artist-run-space, de groep laat zich nog het beste vangen door het woord ‘netwerk’. Een netwerk van creatievelingen die deels in Rotterdam, deels in Den Haag wonen en er is zelfs een lid uit Zwitserland. Ze staan altijd open voor nieuwe leden; de klik is het belangrijkste. Het is een bont gezelschap van kunstenaars, ontwerpers en muzikanten.
A Happy Family ontstond na de academie vanuit de behoefte aan reflectie op de eigen praktijk. Nog altijd is er de maandelijkse vergadering, waarvan de samenstelling steeds wisselt, want niets is een verplichting bij A Happy Family. ‘Maar, vertelt Klapwijk, ‘we zijn wel heel kritisch: op onszelf, maar ook op elkaar.’ Ook aan de naam, A Happy Family, heeft Klapwijk lang getwijfeld, maar nu is ze er wel content mee. Ondertussen zijn ze ook een grote vrolijke familie geworden, een netwerk dat zich nog altijd verder uitbreidt.
Er is een nieuwe website en daarop wordt duidelijk hoeveel verschillende activiteiten A Happy Familyonderneemt. ‘We zijn het liefst onder de mensen’, zegt Klapwijk. Een keer in de drie maanden is er een avond in het Paardcafé met kunst, muziek, dj’s en performances. Het is vooral een avond om elkaar te ontmoeten. Ook deden ze mee aan Isa’s Wijsje: een muziek- en cultuurtocht die je als bezoeker meeneemt naar onverwachtse locaties in de stad. A Happy Family-member Merlot Lucille Bos maakte ter gelegenheid van Isa’s Wijsje de installatie Analog Blog #6, waarin kleine werkjes van verschillende kunstenaars in een enveloppe als een verrassingspakketje werden aangeboden aan het publiek. Afgelopen januari organiseerde A Happy Family een grote groepstentoonstelling in een tijdelijk leegstaand kantoorgebouw onder de titel Deadline, waar het werk van negen leden werd getoond.
Vanuit de leden is ondertussen de behoefte ontstaan aan een mooie plek om werk te tonen. Van reflectie en onder de mensen zijn, is A Happy Family nu op een punt aangekomen waar er vooral behoefte is aan zichtbaarheid, aan een paar grotere projecten per jaar. Het is goed om kritisch te zijn op elkaar en op jezelf, maar A Happy Family mag ook even ruimte nemen om trots te zijn op zichzelf. Hoe ze zonder vaste locatie steeds weer met een verschillende formatie projecten initiëren en uitvoeren is knap en de tentakels van het netwerk zullen steeds weer nieuwe gebieden veroveren.

Back to Top