18-06-2021
AHF - ofwel A Happy Family - is een idee van Jelle Kos en mij; Marilou Klapwijk.
Het idee was open en onderhevig aan ontwikkeling. Over een periode van 10 jaar evalueerde AHF tot platform voor wel 40 verschillende artiesten met uiteenlopende disciplines. Tot een moment waarop we samen niet meer konden groeien en we elkaar los lieten.
In hartje Rotterdam (2009) hing het werk van onze eerste samenwerking genaamd ‘Patatje Met Show’ in een club die nu niet meer bestaat, hufterproof achter glas en verlicht door feestverlichting als stille getuige van de nacht. Tijdens de openingsavond droeg Dean Bowen een gedicht voor geïnspireerd op het werk van Jelle en mij. Met deze tentoonstelling wonnen we een prijs. En de prijs was nog een tentoonstelling in het Centrum voor Beeldende Kunst in Rotterdam. Daar ontstond de naam A Happy Family en we nodigden al onze vrienden en familie uit. 
Op zulke momenten, of enig ander moment waarop de vrienden samen kwamen om te schilderen, muziek te luisteren/maken, dansen, drinken, kletsen en dromen gonsde er een wens voor collectieve creativiteit onder ons. Een hang naar samenwerking, zingeving en plezier. Een mogelijkheid om te creëren, ontwikkelen en ontdekken. 
In 2013 maakten we de wens concreet en was onze eerste AHF-Meeting een feit. AHF ging niet langer alleen van Jelle en mij uit. AHF was nu ook van Wendelien Stephanie, Munim Mir, Dean Bowen en Vera Koot. Marjolein van Heiningen werd een onmisbare organisatorische kracht. 
We organiseerden momenten waarop we publiek betrokken bij ons werk. Alles op eigen kracht, met weinig tot zeer weinig budget, maar met een hoop vastberadenheid. De groep breidde uit. Want bij elke nieuwe Meeting namen vrienden weer nieuwe vrienden mee. Zo sloten Gordon Meuleman, Charlotte De Goey, Irene van Aarle, Vishal Ramsaroep, Rianne Buurman, Darila van der Linden, Elrik Wijneandts van Resandt, Jurjen Simmelink, Rinze Lich, Vincent Laros, Guus Timmerman, Sophia den Breems en Mike Eelkema zich bij ons aan als vaste betrokken leden. Daaromheen slingerde en zweefde nog een tal meer. Zoals Dean ons ook wel eens omschreef: '...als een zwerm bijen.' 
AHF was een platform, een plek, een club, een organisatie, een netwerk, dat voor iedereen open stond. Ongeacht je ervaring, achtergrond, opleiding of discipline. Het ging om enthousiasme en toewijding. De kunstwereld is een plek die je soms liever samen ontdekt dan alleen. Of misschien helemaal niet. Daarom hadden wij onze eigen kunstwereld waar iedereen zich ongestoord kon ontplooien.
Tot we uit onze voegen barstten en het niet meer haalbaar was om te voldoen aan de aanvragen. Was het niet ook dat onze ambities verder reikten dan onze bubbel. In 2018 besloot ik dat het doel van AHF was bereikt en we met de opgedane ervaringen allemaal een eigen weg konden kiezen.

_____________________
De terug te vinden documentatie werd gemaakt door Munim Mir, Gordon Meuleman, Koen Dohle en mijzelf.
Ontbreekt of klopt er iets niet? Stuur me een berichtje via marilouklapwijk@gmail.com. 
Ook kun je me foto's toesturen. 

Back to Top